FOOD - De lekkerste Bapao ever....recept

Toen wij nog klein waren maakte mijn moeder helemaal in haar eentje alle koekjes en snacks. Ze moest natuurlijk voor een gezin van 10 kinderen koken, bakken en braden maar ze was een keiharde werker en ik moet zeggen dat we altijd de lekkerste dingen op tafel kregen. Naast dat ze voor ons kookte verkocht ze ook veel aan andere mensen. Haar recepten werden in een schriftje opgeschreven en mijn vader tikte dan alles over met een gewone schrijfmachine. 

Toen we wat groter werden moesten we verplicht meehelpen want mijn moeder maakte natuurlijk niet bijvoorbeeld 1 bapao per persoon maar meestal 3 per persoon en ze maakte altijd teveel voor wanneer er visite kwam. Dus het kwam wel eens voor dat we moesten helpen om 100 bapao's op 1 dag te maken. Mijn zusje en ik waren, toen we klein waren, de proefkonijnen. Wij mochten altijd als eerste een gerecht of koek proeven. Daarom zijn we al die jaren zo slank gebleven...hahahahaa...



Bapao

Het is altijd goed om te weten wat het gerecht is en waar het van oorsprong vandaan komt. Bapao is een gestoomd broodje met een vulling dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken. Het is via Indonesië ook in Nederland bekend geraakt.
De vulling kan vlees bevatten zoals rundvlees, kippenvlees, kip-saté, varkensvlees, ander vleeswaar of vegetarisch gehakt. Maar bapao's kunnen ook prima worden gevuld met zoete dingen, zoals een mix van stukjes pinda, kokos en sesam op smaak gebracht met basterdsuiker. Bapao gevuld met groente is ook mogelijk, maar dit moet groente zijn die niet te veel vocht afgeeft als ze gaar wordt, zoals wortel of ui. In Vietnam wordt er ook een hard gekookt ei als extra vulling in bapao gedaan.
Een bapao heeft meestal de vorm van een mantou. Omdat het gestoomd is, heeft het echter geen bruine korst. Bapao wordt wel eens gegeten met chilisaus, maar in China en Indonesië is dat niet gebruikelijk.
De bapao wordt ook wel 'broodje bapao' genoemd. Dit is eigenlijk een pleonasme: in het Chinees betekent pao (包) namelijk "broodje".

Voorbereidingen

Zorg altijd dat je benodigdheden op kamertemperatuur zijn omdat ze dan beter met elkaar vermengen. Denk bijvoorbeeld aan eieren, boter en melk die op kamertemperatuur moeten zijn om goed met elkaar te worden vermengd waardoor ze een emulsie vormen die de lucht in het beslag of deeg vasthoudt. 

Meestal moet je de eieren een uur voor je gaat bakken uit de koelkast halen , zodat ze op kamertemperatuur zijn wanneer je gaat bakken, maar wat als je dit nu vergeten bent? Geen nood met dit simpele baktrucje. Plaats de eieren 5 tot 10 minuten in een kom met heet  (niet kokend heet) water en daarna zijn de eieren klaar voor gebruik!


Boter op kamertemperatuur door de boter nog in de papieren verpakking in de magnetron te ontdooien in 8 seconden. Draai de boter weer om en zet de magnetron weer op 8 seconden. De boter is nu super zacht, maar niet gesmolten.
Of snij de boter in kleine stukjes en laat de blokjes boter in een schaaltje in de magnetron een paar seconden per keer iets opwarmen, tot de boter kneedbaar is. blijf er wel bij staan, want het kan in eens snel gaan en dan spettert (lees ontploft) de boter door je hele magnetron.


Melk op kamertemperatuur: schenk de melk in een beker (moet wel magnetronbestendig zijn) en laat de melk een paar seconde in de magnetron opwarmen.


Ingrediënten (voor 50 stuks)


1 kilo patentbloem of tarwebloem
500 gram zelfrijzend bakmeel (=bloem met bakpoeder)
75 gram gist (of 20 gram droge gist): mengen met warm water (niet heet) en 15 minuten laten staan voor gebruik
3 eieren (geklutst, 1 dooier gebruiken)
75 ml. warm gemaakte melk (in een steelpan verwarmen tesamen met 11 eetlepels suiker en met een garde romig kloppen)
1/2 theelepel zout
50 vierkantjes geknipt uit bakpapier

Bereiding

  • Doe in een grote deegkom de bloem en zelfrijzend bakmeel
  • Voeg hier zout aan toe
  • Vermeng deze heel goed
  • Voeg de geklutste eieren toe
  • Voeg vervolgens de opgeloste gistmengsel toe
  • Voeg de romige melk-suiker mengsel toe
  • Je krijgt nu een deegbal die je 15 minuten moet kneden. Ik gebruik een keukenmachine die de 15 minuten kneden aankan. Vervolgens haal jek de deegbal uit de kom en kneed nog eens 5 minuten door en gooi de deeg tussendoor op het aanrechtblad.
    Zorg dat het deeg niet aan je handen plakt want anders moet je deeg toevoegen. Zorg dat het ook weer niet te droog is want anders moet je je handen met warm water natmaken. Je ziet vanzelf dat de deegbal veranderd van een "ravage" deeg in een gladde deeg.

Doe de deegbal in een warme kom en dek deze af met vershoudfolie en doe hier overheen nog een warme natgemaakte theedoek. Leg de kom in een warme omgeving (bij de verwarming of in een warme keuken). Zorg dat de kom niet in een tochtige omgeving of koude wind staat want anders gaat de deeg niet goed rijzen. Laat de deegbal 1,5 uur rijzen en soms laat ik het 2 uur rijzen. 

Ingrediënten vulling


Ik ben allergisch voor varkensvlees en daarom zul je ook nooit recepten met varkensvlees op mijn blog vinden. Gelukkig zijn er veel alternatieven en vervangend vlees. Voor de vulling van de bapao gebruik ik meestal kippen gehakt die ik bij mijn Marokkaanse buurman laat malen.

1 kilo gehakt (voor 1,5 kilo meel)
1 grote bos selderij
1 grote bruine ui
6 tenen knoflook
3 handvolle gebakken uien
3 strengen bosuitjes
zwarte peper
snufje zout
(aromat of 2 bouillionblokjes naar smaak)

Bereiding vulling


Hak alle ingrediënten fijn. Ik maal ze tesamen fijn (behalve bosuitjes en selderij) in een keukenmachine en bak ze in 3 eetlepels plantaardige olie tot goudbruin (bak ze niet te droog want anders bakken ze aan en krijg je zwarte stukjes in je vulling).
Voeg de gehakt stukjes bij stukjes toe. Ze moeten niet 1 klomp vormen. Dus rul bakken. En dan pas voeg ik de bosuitjes als laatste toe. Deze bak ik kort mee zodat je toch het groene in de gehakt ziet.
Wanneer je denkt dat ze gaar zijn zet je de vulling over in een vergiet zodat alle overtollige olie eruit druipt. Druk anders het vlees aan zodat de olie eruit gaat.

De broodjes maken

Voordat je de broodjes gaat vormen zet je ondertussen de stoompan of de bapaopan op het gasfornuis en vult de onderpan met water en laat het alvast koken. Wanneer je klaar bent met het vormen van de bapao kan je ze meteen stomen in de stoompan of bapaopan.

Wanneer het deeg gerezen is (je ziet dat het deeg 2 keer in volume is gerezen) maken we nu de bolletjes. Ik maak altijd bolletjes van 50 gram en leg ze op de vierkant geknipte bakpapier op een bakblik. Je moet de klaargemaakte bolletjes afdekken met een natte theedoek want anders drogen ze uit en verschijnen er droge korstjes die je weer ziet als je de bapao gaat stomen.

Als alle bolletjes gedraaid zijn doe ik vershoudfolie overheen de bakblik en laat ze nog een half uurtje rijzen voordat ik ze vul met de gehaktvulling.


Ik weet, het is heel veel werk maar als ze klaar zijn dan kan je ze allemaal in 1 keer lekker opeten...hahahaha

De vulling in het deegballetje

Neem een deegbolletje, kneed ze nog even met je warme handen en vorm weer die bol. Maak met je wijsvinger een gat in het midden van de bol en stop met een theelepel de gehaktvulling in het gat. Ik doe meestal 3 theelepels en maak de gat dicht door de zijkanten naar mekaar toe te knijpen. Weer een bolletje draaien en vervolgens terug op het bakpapier en dan even met de vlakke hand de bovenkant iets in duwen. Voila. Je broodje bapao is klaar. En zo doe je het met de resterende 49 deegbolletjes.

STOMEN

Ik stoom de broodjes in 20 minuten in een bapao pan maar je kan ook gewoon in een stoompan stomen wanneer je kleine hoeveelheden hebt.
 


En voila, je hebt dus bapao gemaakt. Ik zeg... selamat makan, eet smakelijk, bon appetit, enjoy your meal.

Groetjes Paula

Geen opmerkingen:

Een reactie posten