TRAVEL - Eten bij Loetje aan het IJ

Als je een Amsterdammer vraagt waar je de beste biefstuk kan eten in Amsterdam dan is het antwoord gegarandeerd "Bij Cafe Loetje in Amsterdam-Zuid". Inmiddels hebben ze 8 vestigingen: Amsterdam Zuid, Amsterdam Oost, Amsterdam Noord (aan het IJ), Amsterdam aan de Amstel, Overveen, Laren, Bergen en Gorssel.

Cafe Loetje en Loetje aan het IJ

Al meer dan 30 jaar bestaat de naam Loetje. Zij begonnen als een buurtcafe in Amsterdam Zuid. Ik heb jarenlang in die buurt gewerkt en ging daar 1 keer per week naartoe om een biefstukje te eten. Tja, de gulden tijdperk was heel goed voor ons en konden we meer uit eten gaan dan nu met de euro tijdperk. 

Waarom is het daar bijzonder? Heerlijke biefstuk van ossenhaas. Als je een vleeskenner bent dan weet je ook wanneer ze echte ossenhaas gebruiken of goedkope ossenhaas. In de echte ossenhaas zitten niet zoveel pezen en snijdt gemakkelijk. 2 minuten op 1 kant en 2 minuten op de andere kant en je hebt de perfecte biefstuk mits je de echte ossenhaas hebt gekocht. Ossenhaas is duur dus niet iedereen kan het zich permitteren.

Loetje aan het IJ bevindt zich op de Werfkade in Amsterdam-Noord, de geheten Amsterdam Marina. Dichtbij gelegen bekende locaties zijn De IJ-hallen, De IJ-kantine, NDSM-werf, De Botel, etc. 

Het mooie gebouw waarin ze zitten is zeer futuristisch moet ik zeggen en de omgeving op de bewuste zaterdagavond was met het zonnetje zeer fotowaardig.Menu

Omdat ik Loetje al meer dan 20 jaar ken, weet ik ongeveer wat zij op hun menu heeft staan. Maar bij ons bezoek aan Loetje aan het IJ is het toch altijd afwachten. Hebben ze hetzelfde als Cafe Loetje in Amsterdam Zuid en Amsterdam Oost? JAAAAA

Wij hebben geen voorgerecht genomen want we konden niet wachten om biefstuk te eten. Heerlijke zelfgemaakte friet en gebakken champignons erbij en de maaltijd was compleet. 

Zie onderstaande foto's van de gerechten die wij genomen hebben.
Op foto 1: Biefstuk Ossenhaas "De Roode Waard"...deze moet je echt eten want er zaten heerlijk goed gekruide kippenlevers erbij.
Op foto 2: Schnitzel
Op foto 3: de welbekende Biefstuk Ossenhaas a la Loetje...eigenlijk a la Paula want mijn bril viel op het bord

Drank

Bij een goed stuk vlees hoort ook goed en lekker drinken. En die hadden ze hoor. Probeer de half droge witte wijn....

Nagerecht

Heerlijk heerlijk heerlijk!! Probeer de cheesecake, de creme brullee en de chocolade mouse. Heerlukkkkk


Als ik nu nog naar de foto's kijk dan begin ik te watertanden want het eten was geweldig. De dranken waren goed maar bovenal de bediening was heel goed!! Dat komt niet vaak voor in Amsterdam maar hier weten ze wat gastvrijheid is. Vriendelijke bediening, grappig, snel en heel heel keurig! Daar mag menigeen restauranthouders het 1 en ander aan bijschaven. Chapeau aan de bediening en het eten van Loetje aan het IJ.

Mijn waardering

Ik geef ze een dikke 10 want we stonden in principe op de wachtlijst van 3 kwartier maar binnen 10 minuten kregen we toch een tafeltje. Hoe goed geregeld is dit?!! Als je daar naartoe gaat dan merk je ook op de zaterdagavond dat het aan de lopende band druk is. Zelfs toen wij tegen 9 uur weggingen stroomden er klanten binnen. Dit is een heel goed teken voor een restaurant. Ik ga er nog wel eens een keer naartoe en dan bij voorkeur als het iets warmer weer is. Natuurlijk gaan we tijdig reserveren want we merkten al dat het een geliefd restaurant is.

Een iets mindere kanttekening: waarom kleine schaaltjes als je met 5 personen bent? De schalen voor grote gezelschappen mogen iets groter zijn want je moet alles apart kopen. Maar voor de rest ben ik super tevreden.

Ik zou zeggen "Ga eens een keer eten bij Loetje aan het IJ of bij 1 van de 8 restaurants die zij hebben".

Groetjes PaulaPERSONAL - 25 april Nationale Feestdag Molukkers

Ik had me atijd voorgenomen om niet over mijn persoonlijke meningen, situaties of politieke uitlatingen te schrijven. Vandaag is het anders voor mij. Vandaag is het 25 april, de datum waar de Molukkers in Nederland stil staan bij het feit dat hun ouders, grootouders, tantes en ooms vanuit de Molukken werden overgescheept door de Nederlandse regering om 3 maanden in Nederland te blijven en vervolgens weer terug moesten of mochten naar de Molukken.

Waar ligt de Molukken?

De Molukkers zijn een Melanesische-Austronesische bevolkingsgroep die de oorspronkelijke bevolking uitmaken van de eilandenreeks de Molukken, die sinds 1950 onderdeel zijn van Indonesië. Na de beëindiging van het Nederlandse bestuur overNederlands-Indië zijn veel Zuid-Molukkers die beroepssoldaat waren in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger door de overheid naar Nederland gebracht. Een deel van hen woont bij elkaar in Molukse wijken.

De eilandengroep Molukken (Zuid, West, Oost en Noord) is sinds 1950 een onderdeel van Indonesie. Mijn vader is geboren op het eiland Saparua, in het dorpje Ullath. 
Het opnieuw gebouwde ouderlijk huis van onze familie in Ullath


KNIL-soldaat

Mijn vader heeft in het Koninklijke Nederlandsche Indische Leger als soldaat gevochten voor de Nederlandse vlag. Hij heeft daardoor een kogel in zijn lichaam gekregen maar heeft het gelukkig overleeft. Hij heeft dingen gezien en meegemaakt waar hij op oudere leeftijd nachtmerrie's van heeft gehad. Hij en vele andere KNIL-millitairen hebben nooit psychische begeleiding hiervoor gehad en nooit is tijdens zijn leven gezegd "Sorry dat we jullie in de steek hebben gelaten en dat we jullie zelf hebben laten betalen voor jullie overtocht. Sorry dat jullie nooit erkenning hebben gekregen voor hetgeen wat jullie voor Nederland hebben gedaan". Mijn vader is in 1995 overleden zonder waardering en zonder erkenning. 

De toenmalige Nederlandse regering beloofde een eigen, vrije staat. De Republiek der Zuid Molukken....MITS....de Molukkers Nederland hielp. Hoezo mensen gebruiken en naderhand een trap na geven??


Hij was 18 of 20 jaar toen hem de keuze werd gemaakt of hij voor de Nederlandse of Indonesische vlag (lees: paspoort) kiest. Mijn vader wilde geen van beide (hij was liever statenloos dan een onderdeel te zijn van deze 2 landen). Hij koos ervoor om 3 maanden naar Nederland te gaan zoals dit werd beloofd door de Nederlandse regering. Hij wilde niet in Nederland blijven, hij wilde weer terug naar Indonesië waar zijn moeder, 2 zusjes en broertje nog leefden. Zijn vader werd in die oorlog tegen Japan onthoofd door de Japanners waardoor mijn vader als 18-jarige en oudste zoon moest optreden als gezinshoofd. Geld en/of eten inbrengen zodat het gezin kon overleven in de barre tijden tijdens de oorlog. In Nederland was hij met 1 zus en 1 broer en had nog 2 ooms die weer de broers waren van mijn oma en van mijn opa.
De vrouw in het midden is mijn oma die met haar 2 dochters en 1 zoon in het dorpje Ullath zijn

Waarom herdenk ik 25 april?

Om mijn vader die gevochten heeft voor de Nederlandse vlag
Om mijn vader die niet bang is voor geweld en geweer
Om mijn vader die nachtmerrie's had door de oorlog en hiervoor nooit is begeleidt. Zwetend wakker worden en de oorlog herbeleven.
Om mijn vader die tijdens zijn overtocht naar Nederland plotseling als soldaat ontslagen is uit het KNIL en dat hij zijn overtocht zelf moest betalen. Hij moest alles wat van de KNIL was afgeven op het schip.
Om mijn vader die het helemaal niet heeft met Nederland en de Nederlanders...spijtig genoeg.
Om mijn vader die zijn vader heel jong heeft verloren doordat de japanners hem onthoofd hebben. Waar het graf van mijn opa is weet ik niet.
Om mijn vader die vindt dat Nederland de Molukken (en nog meer andere Nederlandse koloniën) leeggeroofd heeft van schatten, kruiden, etc. etc. en vervolgens pronkt met de veren van een ander.
Om de 1e generatie Molukkers die hebben geleden hier in Nedeland en die nooit erkenning hebben gekregen voor hun heldhaftige daden en voor hun inzet voor Nederland. Die heel slecht behandeld zijn en bij aankomst werden gedropt in de oude concentratiekampen waar joden vergast of gewoond hebben. Ik ben zelf geboren en opgegroeid in 1 van die de concentratiekampen.


Ik herdenk 25 april omdat 65 jaar geleden de Molukkers naar Nederland werden overgebracht. We waren en zijn geen vluchtelingen, we waren en zijn geen allochtonen, we waren en zijn geen domme bruintjes die profiteren van Nederland want juist wij integreren ons goed in Nederland.

Wat weten Nederlanders over Molukkers?

Molukkers worden over het algemeen geassocieerd met de treinkapingen in de jaren '70 maar ik heb gemerkt dat de meeste Nederlanders de geschiedenis van de Molukkers niet eens kennen! Ze weten niet WAAROM we hier zijn, HOE we hier zijn gekomen, WAT de Nederlanders in Indonesië en op de Molukken hebben gedaan en het allerbelangrijkste WAAR ligt de Molukken...

Ik zou zeggen "Nederland, ken je geschiedenis want juist over de Molukkers lees je nergens in jullie geschiedenisboeken".

Groet, Paula

BEAUTY - Mijn favoriete lowbudgetproducten van April 2016

Vandaag is het zondag en laat ik jullie mijn favoriete lowbudgetproducten zien die ik de afgelopen periode voornamelijk heb gebruikt.

Wat is lowbudget?


Voor mij zijn dit producten die beneden de € 10 kosten. En dan bekijk ik ook nog per item hoeveel die voor mijn gevoel waard zijn. Tegenwoordig koop ik geen mascara, eyeliner, potloden, lippenstiften of uberhaupt producten boven de € 5,= want dat vind ik al teveel. Een oogschaduwpalette die rond de € 9,= kost vind ik nog te doen omdat er meestal meer dan 6 kleuren inzitten zoals die van I Heart Make-up (bij de Kruidvat te krijgen).

Omdat mijn blogpagina zich in eerste instantie richt op de lowbudget producten, vind ik het ook verantwoord om dit ook zoveel mogelijk te blijven doen. We horen de laatste tijd via de media dat de jeugd of kinderen veel bloggers en vloggers volgen en ook de producten willen hebben die zij op hun blogpagina of youtubekanaal laten zien of reviewen. Kinderen vergeten soms hoeveel geld er aan make-up of kleding wordt gespendeerd en terwijl ze het eigenlijk niet kunnen betalen. De mediabureaus krijgen opdrachten binnen van bedrijven om hun producten te promoten en geven daarom ook gratis producten weg aan bloggers en vloggers...natuurlijk is dat logisch, maar het is niet goed voor onze portemonnee. Ik heb bij twee reclamebureaus gewerkt en weet hoe dit allemaal aan toegaat. Het gaat niet om de "nederlandse bevolking" zelf maar het gaat om de winst of verlies van een bedrijf. De armoede in Nederland stijgt meer en meer maar daar hebben die bedrijven geen boodschap aan. Misschien doe ik zelf wel aan de zogenaamde SLUIP reclame maar ik probeer het zoveel mogelijk te vermijden maar ik ontkom er eigenlijk niet aan want de goedkope lowbudget producten kosten ook geld. Elk product waar je met je camera een foto van maakt en op je blogpagina plaatst, is al reclame! Dus eigenlijk doen we het allemaal. De 1 koopt zijn producten helemaal zelf zonder een sponsor of bedrijf die dit allemaal opstuurt en de ander heeft alleen maar sponsor materiaal.Maar we doen allemaal hetzelfde... RECLAME MAKEN voor grote bedrijven. En zij krijgen de naam en zij krijgen het geld...EN JIJ? 

Maar ik ga nu wel verder met mijn blogpost want ik vind bloggen leuk en ik vind fotograferen al helemaal leuk en ik hoef niet van dit alles te leven. De komende periode moet ik het fotograferen met een andere camera doen en dat zullen jullie de komende tijd misschien ook merken. 

Primer


Nu ik de nieuwste primer van Max en More heb gevonden ben ik het natuurlijk constant gaan dragen. Het voelt goed op mijn huid en doet zijn werk goed. Geen glans op de t-zone en dekt goed. Je make-up blijft goed en lang op je gezicht zitten.


Concealer


Nu de zon steeds feller begint te schijnen (ook al is het nog geen warm lenteweer) ben ik minder tot geen foundation gaan gebruiken. Ik gebruik dan meestal meteen de concealer en de kleurcorrector om de donkere wallen onder de ogen te camoufleren. De concealerpalette van Catrice is een palette die je hiervoor kunt gebruiken. De oranje kleurcorrector gebruik ik op de manier zoals de make-up artist Vimi Joshi het adviseert. Check haar youtubefilmpje hieronder.


Settingpowder


Omdat ik geen foundation op mijn gezicht gebruik, zet ik de concealer meteen vast met een losse poeder van E.L.F, de gele losse poeder. De gele poeder kwast ik alleen in onder mijn ogen.

Gezichtspoeder


De concealer onder mijn ogen zijn vastgezet en de rest van mijn gezicht gebruik ik de compacte poeder van de Etos. Natuurlijk zoveel mogelijk in dezelfde huidskleur omdat er geen foundation wordt gebruikt.

Blush

Ik gebruik geen highlighter met dit weer maar een licht subtiel blushje is welkom. De blush van Defining Blush van Catrice is op dit moment mijn favoriet omdat het een gezond kleurtje geeft. Doe niet teveel op want het moet subtiel blijven.

Ogen

Voor de lente ga ik voor zo zacht mogelijk. Een zachtroze tot bijna huidskleurige oogschaduw (voor donker getinten dus) die ik met een blendkwast over het gehele bewegend ooglid blend. In de arcadeboog de contourkleur van Max & More en dan de eyeliner. De oogschaduw is van Essence Happy Girls Are Pretty. Met de eyeliner en de mascara van Max & More maak ik de look af.


Eigenlijk heb ik een hele ongewone blogpost geschreven want buiten de beauty dingen heb ik ook iets maatschappelijks geschreven omdat ik me soms erger aan bloggers of vloggers die producten aanprijzen als lowbudget terwijl het toch nog rond de € 20,= kost. Voor mensen die niet veel te besteden hebben is het dan niet meer lowbudget maar juist heel duur. Kom met een goed verhaal wanneer iets lowbudget is. Een merk als L'Oreal, Maybelline, Max Factor, etc. is niet altijd lowbudget maar is een drugstore product. Of ligt het nu aan mij?

Groetjes Paula