FOOD - Brood met een kleurtje???

Jaaaa, echt waar! Brood met een kleurtje. In AziĆ« verkopen ze diverse kleuren brood omdat ze de gewone volkorenbrood of witbrood of speltbrood helemaal niet kennen en daarnaast zijn de broden in bijvoorbeeld IndonesiĆ« mierzoet. Ik heb een recept opgezocht en deze een klein beetje aangepast. Ik heb 3 kleuren gebruikt om dit heerlijke brood te maken.


Benodigheden basisrecept brooddeeg:


2 koppen (240 gram) bakkersmeel of tarwebloem
1 kop (230 ml.) warme melk 
1/2 theelepel (5 gram) droge gist
1/4 kop (50 gr.) suiker
1/3 theelepel (3 gram) zout
2 eetlepels (20 gram) boter

Doe in een deegkom de gist, warme melk en suiker en vermeng dit heel goed.
Laat de mengsel 5 minuten staan zodat de gist gaat werken.
Voeg na 5 minuten de meel toe en vermeng deze heel goed. Wanneer het mengsel zwaar wordt begin je nu met kneden (met je handpalm wegdrukken). Na 5 minuten kneden voeg je de in plakken gesneden boter toe. Kneed het deeg 15 minuten totdat je een gladde bal krijgt. Het deeg kan plakkerig zijn maar door meel op je werkvlak te strooien wordt het deeg droger en droger. Het mag niet te droog zijn maar ook niet te kleverig. Het deeg moet rekbaar zijn. Dit kan je testen door een stukje te pakken en uit elkaar te trekken. Er moet rek zijn en het middenstuk is niet doorzichtig.
Plaats het deeg terug in de kom en dek deze af met vershoudfolie en laat het deeg voor 1 uur.

Na 1 uur haal je het deeg uit de kom en heel luchtig kneed je met je vingers het deeg voor 5 minuten.

Het deeg moet ongeveer 685 gram wegen. Verdeel dit in 4 gelijke stukken door de stukken te wegen (weeg het ook en dit meer voor de kleurverhouding). Doe in elke deegstuk een voedingskleur (of als je van natuurlijk houdt: maak je eigen kleurstof). Ik heb voor rood, groen, wit en blauw gekozen omdat ik deze in huis had.

Hoe kleur je compact deeg?

Neem een stukje deeg. Maak in het midden een kuiltje. Schenk de kleurstof in het midden van het kuiltje. Pak de zijkanten van de deeg en wrijf over het midden. Je ziet dat de kleurstof over de hele binnekant verspreidt wordt. Kneden kneden kneden en steeds weer een klein beetje kleurstof meenemen zonder dat je vloeistof moet toevoegen. Ik heb voor een marmereffect gekozen dus mijn deeg ziet er zo uit.


Natuurlijk hoef je het witte deeg niet meer te kneden. Die laat je zo.
Laat de 4 deegstukken een half uurtje rusten in een deegkom of op een bakplaat met vershoudfolie overheen en een vochtige doek.

Vorm geven

Rol elke deegstuk uit tot gelijkmatige lappen. Rol ze zo dun mogelijk uit maar zorg dat het niet gaat scheuren.Leg de 4 deeglappen op elkaar. Zorg dat ze gelijkmatig zijn.


Rol nu de 4 lagen tot 1 grote rol en zorg dat de punten waar het deeg samenkomt 1 geheel wordt door de uiteinden met elkaar te verbinden. Doe dit ook met de zijkanten. Je krijgt nu de vorm van een heel brood.


Verwarm je oven 10 minuten op 180 graden en ondertussen vet je de bakblik in met olie. 

Doe de rol in de bakblik en doe het brood na 10 minuten in de oven. Bak het brood in 26 minuten. Je zult door de kleuren niet zien of het brood goudbruin is. Na 26 minuten is je brood klaar. Het is hoger geworden en de kleuren zijn sprankelend.


Laat het brood afkoelen en neem het uit de bakblik en zie onderstaand het resultaat


Ik zou zeggen "Eet smakelijk"

Groetjes Paula

FOOD - Gestoomde chinese broodjes Mantou

Ja ja, jullie merken het al, ik hou van eten en koken. Ik ben gek op die gestoomde chinese broodjes en elke keer als ik naar de chinese groothandel ging dan nam ik de diepvriespakken mee en elke ochtend bij het ontbijt eten. Achteraf dacht ik "je kan ze toch zelf maken?". Dit is mijn versie nadat ik onderstaande video heb gevolgd.


Als je onderstaande filmpje volgt en de chocolade vervangt door pandanpasta dan krijg je de heerlijke broodjes die ik altijd maak.Benodigheden:

4 koppen tarwemeel
2 koppen lauw water
2 theelepels droge gist
2 theelepels cacao of pandanpasta
1/2 kop suiker

Hou er rekening mee dat je 2 deegkommen nodig hebt en dat de totale tijd 3 uur is. Je moet ze stomen dus een stoompan is handig.

Mocht je liever voor de kant-en-klare willen gaan om uit te proberen dan ziet de verpakking er als volgt uit.


Eet smakelijk!!

Groetjes Paula

DIY -Gooi je wijnflessen niet weg!!

Met deze donkere grijze regenachtige dagen is het lekker weer om te knutselen. Eerst natuurlijk alle tijd van de wereld om je huis op te ruimen en dan kom je er achter dat je nog heel veel lege wijnflessen hebt. Wat moet je er mee? Ik ben ze gaan bewerken tot vaasjes. Kijk met me mee.

Wat je nodig hebt

Lege wijnflessen
Muurvuller


Verf (ik had de structuurverf van de Action


Meel (gewoon uit de supermarkt)

Werkwijze

Ik heb de flessen eerst goed schoongemaakt van binnen maar vooral van buiten. Eventuele etiketten heb ik verwijderd met ammoniak.

Vervolgens heb ik de flessen ingesmeerd met de muurvuller. Daarna moet je ze heel goed laten drogen.


Als ze droog zijn ga je de flessen verven met de gewenste verf en in de gewenste kleur. Ik heb de grijze structuurverf van de Action gebruikt. Verf de verflessen 1 voor 1 want wanneer de verf nog nat is dan moet je de meel overheen strooien en laten drogen.

Wanneer de verf droog is, borstel je het meel van de flessen af en zie hier het resultaat


Deze techniek is langer bekend onder de knutselaars en crafters. Ik zou zeggen...probeer het zelf eens uit. Je kan het ook met een lampenvoet of met een vaas doen.

Veel plezier.

Groetjes Paula