Lifestyle - Wat moet je nou met zoveel schoenen?

Gisteren hebben jullie al gelezen dat ik mijn kledingkast heb opgeruimd en alleen een aantal items heb gehouden. Alle andere items heb ik dus OF verkocht op de vlooienmarkt in de IJ-hallen of afgeleverd bij H&M. Jaaa, mocht je kleding weg willen doen maar niet weg wil geven, dan kan je het bij H&M afleveren en ontvang je een kortingsbon. Niet meteen weer gaan shoppen maar spaar het op en gebruik het pas over 3 maanden! Ik ga nu aan de slag met mijn collectie aan schoenen waar ik eigenlijk geen afstand van kan doen maar het is wel noodzakelijk. Met de aanloop naar de Capsule Wardrobe krijg ik het nu moeilijk want 33 items in 3 maanden gebruiken vind ik een hele klus. Welke schoenen moet ik houden en welke wegdoen. Laat me eerst sorteren wat ik sowieso weg moet doen en over een paar weken kijken we verder.


SCHOENEN

In de jaren '90 ben ik dus begonnen met werken in de commerciele wereld. Mijn eerste baan was bij Citroën Nederland op het Stadionplein in Amsterdam. De cultuur binnen het bedrijf was behoorlijk informeel. Elke dag in een mantelpakje lopen en natuurlijk pumps. Ik moest dagelijks met de tram langs de Beethovenstraat en vroeger waren daar hele leuke kleding- en schoenenwinkels. In die periode heb ik zoveel schoenen en kleding gekocht maar vooral merkkleding omdat deze qua kwaliteit veel beter waren en langer te dragen zijn. Natuurlijk kon ik goedkope kleren en schoenen kopen maar die gaan heel snel stuk en kan je niet jarenlang bewaren.In 2014 ontdekte ik dat ik in totaal 70 paar schoenen had!!! Van laarzen tot pumps, van sandalen tot loavers. Niet normaal dacht ik bij mezelf. Dus ik heb een opruimactie ondernomen en koos alleen bepaalde kleuren uit die ik regelmatig gebruikte. Wat moet een vrouw eigenlijk met zoveel schoenen?? En waar moet ik ze allemaal laten? Ik woon in een klein appartementje en heb heel weinig ruimte dus heb ik bij de Ikea grote dozen gekocht met een deksel en heb hier mijn schoenen ingedaan en meteen de deksel erop. Hihihi....ontkennening natuurlijk want je wilt niet alle schoenen kwijt, maar ondertussen ging ik me eraan irriteren. Vandaag ga ik er wat aan doen dacht ik!


Ik heb nu alle schoenen uit de dozen gehaald en in kleuren ingedeeld. Schoenen die al stuk zijn heb ik in de bak REPAREREN/WEGGOOIEN, HOUDEN en VERKOPEN. Eigenlijk dezelfde constructie die ik heb gebruikt met mijn kledingkast. De schoenen die waar ik wat mee doe heb ik in vuilniszakken gestopt en staat op de balkon met de resterende vuilniszakken met kleding. Raakt nu aardig vol op mijn balkon maar ik heb geen andere mogelijkheid omdat mijn huis zo klein is om al die zakken in de slaap- of woonkamer te zetten.


Wat heb ik gehouden en hoeveel?

I.v.m. mijn werk moet ik representatief uitzien en daar horen ook de schoenen bij. Dus heb ik van elke item...ahum...bijna elke item...kleuren gekozen die passen mijn kleding natuurlijk! Dus de kleuren zwart, donkerblauw, wit en beige.

1 paar bruine laarzen
1 paar grijze laarzen
1 paar zwarte laarzen

1 paar dichte zwarte pumps
1 paar dichte beige pumps
1 paar dichte donker blauwe pumps
1 paar bruine bruine pumps

1 paar open zwarte pumps
1 paar open beige pumps
1 paar open blauwe pumps
1 paar open bruine pumps

1 paar zwarte, bruine en blauwe moccasins/loavers
1 paar beige, bruine, zwarte, blauwe en grijze ballerina's

Ik weet, het voldoet niet aan de eisen van de Capsule Wardrobe maar laat me nog een paar weken over nadenken welke schoenen ik weg ga doen na verloop van tijd.


Heb jij het zelfde probleem dat je zoveel schoenen hebt maar je kan ze niet wegdoen? Laat het me weten in een reactie onder deze blogpost.

Groetjes Paula

LIFESTYLE - Ben jij die overvolle kledingkast ook zo beu?

Ik was het zo beu dat ik zoveel kleren in de kast had liggen en hangen en elke keer de stapeltjes keer op keer moest opruimen. Ik heb een resoluut besluit genomen om van elke broek, hempje, t-shirt, longsleeve, jurk, rok, trui, sweaters, etc. 7 te houden want ik wil toch later meedoen aan de Capsule Wardrobe hetgeen inhoudt dat je 33 items 3 maanden moet dragen zonder dat je tussendoor iets koopt aan kleding. Na de 3 maanden mag je weer shoppen.

Opruimen

Voordat je je kast gaat opruimen neem 3 bakken of vuilniszakken met de vermelding HOUDEN, WEGGOOIEN/WEGGEVEN of VERKOPEN. Dan ga je aan de slag. Check eerst welke kleding je WEL past en stop deze meteen in de bak HOUDEN. Datgene wat je niet past of die kapot is stop je in 1 van de 2 resterende bakken of vuilniszakken. Ik ben zo te werk gegaan omdat ik eerst niet wil gaan nadenken met WEGGEVEN of HOUDEN. Veel te moeilijk natuurlijk voor mij....


Ondertussen had ik  5 volle zakken met VERKOPEN en tijdens de verkoop op de IJ-hallen kwam ik er vanzelf wel achter welke items naar de kledingbak konden en had dus een vuilniszak gereserveerd die linea recta de kledingbak ingaat.

Status kledingkast nu

Het is nu een stuk leger geworden in mijn kast en ik heb eindelijk overzicht wat ik wel en niet wilde houden. Om het makkelijker voor mij te maken heb ik maar 2 tot 3 kleuren kleding gehouden. Namelijk zwart/blauw, wit/naturel en roze. Ik draag eigenlijk voornamelijk zwarte kleding en meer met het oogpunt van efficiënt de was doen. Weet je hoe superhandig het is om de was te doen als je maar een aantal kleuren hebt. Ik heb de zwarte was, witte was en theedoeken/schoonmaakdoekjes/handdoeken. Meer uit praktische overwegingen ook.

Aantal kledingstukken

Van elke kleur en item heb ik 7 stuks gehouden omdat de week uit 7 dagen bestaat. EN omdat ik iets met de cijfer 7 heb. Als je gaat werken dan wil je er elke dag fris en fruitig erbij lopen dus daar moest ik ook nog rekening mee houden. Daarnaast zijn alle items met elkaar te combineren. Nu is het een zaak om geen kleding erbij te kopen zodat na 3 maanden je kledingkast weer overvol is. Ik ga dit wel volhouden.....ik moet wel! De truien en sweaters heb ik maar 3 van overgehouden.

In mijn kast heb ik nu:


7 broeken
7 jurken
7 rokken
7 bermuda's
7 shorts
7 singlets/hempjes
7 t-shirts
7 t-shirts met lange mouwen
7 coltruien
3 wollen truien
3 sweaters
3 joggingbroeken
3 pyama's

In mijn hangkast (die hiervoor behoorlijk vol was waardoor ik kleding buiten de kast moest hangen) heb ik het volgende:

3 colberts
3 winterjassen
3 trenchcoats
2 regenjassen
3 leren jacks
3 vesten

Waarom?

Ik wil overgaan tot het minimalistisch wonen. Dit houdt in dat je weinig spullen in huis hebt en daardoor ook leegte maakt in je hoofd en waardoor je ruimte geeft aan nieuwe dingen in je leven. Het is een psychologisch iets maar het helpt wel. Ik ben dus begonnen met mijn kledingkasten maar de rest van het huis gaat volgen.


IJ-hallen

Daarom is de verkoop van kleding, schoeisel, jassen en en andere accessoire een alternatief voor marktplaats. Omdat ik negatieve ervaringen heb meegemaakt op marktplaats maar ook op facebook sta ik toch liever op de IJ-hallen, alhoewel het niet altijd wat oplevert maar je hebt meteen sociale contacten gemaakt en een leuke dag.

Volgende stap

Zijn de tientallen schoenen die ik heb. Ik had al een aantal verkocht op de IJhallen maar ik heb nog meer! Dit zal ik in de volgende blogpost aan de orde stellen.

Ken jij ook dat gevoel dat je af wilt van een overvolle kast? Probeer maar uit! Wees er wel op alert dat je moeite zult hebben om kledingstukken weg te doen maar je moet er ook aan denken dat als je een lege legplank hebt, dat je deze over een tijdje weer kunt aanvullen.

Groetjes Paula

Lifestyle - Stand van zaken

Hoiiii, ik heb al bijna 2 weken niets meer geschreven maar dit heeft een goede reden. Ik heb namelijk sinds maandag 14 maart jl. een baan als officemanager bij een thuiszorgorganisatie. Een hele leuke baan die heel intensief is maar wel leuk. Na 2 jaar niet werken was het voor mij behoorlijk wennen en de 1e dag viel ik bijna in slaap op het bureau... 

De draad weer oppakken


Ik ga de draad weer oppakken en had al een aantal dingen in mijn hoofd om over te schrijven. Bijvoorbeeld: minimalistisch leven, capsule wardrobe, en nog een aantal leuke andere onderwerpen!

In een leven van "hebben hebben hebben" heeft dit voor mij een omgekeerde effect. Ik wil "minder minder minder". Ik wil mijn overtollige spullen in huis minderen en zorgen dat ik naast mijn drukke werkleven een rustig privéleven heb.

Mijn nieuwe job

Een hele leuke en uitdagende baan. Het bedrijf waar ik werk is een jong nog groeiende thuiszorgorganisatie en mijn werkzaamheden zijn heel divers en totaal anders dan wat ik normaliter heb gedaan. Momenteel ben ik bezig met werving en selectie en ik constateer dat dit best wel moeilijk is want het zoeken van kandidaten via een cv is intensief en heeft niet altijd een positief resultaat. Maar ik ben een doorzetter en blijf zoeken en vinden. Hoort bij je job natuurlijk.

Daarom wil ik je vragen om mijn blogpagina te blijven volgen en hou alle nieuws in de gaten.

Groetjes Paula