Ik had me atijd voorgenomen om niet over mijn persoonlijke meningen, situaties of politieke uitlatingen te schrijven. Vandaag is het anders voor mij. Vandaag is het 25 april, de datum waar de Molukkers in Nederland stil staan bij het feit dat hun ouders, grootouders, tantes en ooms vanuit de Molukken werden overgescheept door de Nederlandse regering om 3 maanden in Nederland te blijven en vervolgens weer terug moesten of mochten naar de Molukken.
De eilandengroep Molukken (Zuid, West, Oost en Noord) is sinds 1950 een onderdeel van Indonesie. Mijn vader is geboren op het eiland Saparua, in het dorpje Ullath.
Waar ligt de Molukken?
De Molukkers zijn een Melanesische-Austronesische bevolkingsgroep die de oorspronkelijke bevolking uitmaken van de eilandenreeks de Molukken, die sinds 1950 onderdeel zijn van Indonesië. Na de beëindiging van het Nederlandse bestuur overNederlands-Indië zijn veel Zuid-Molukkers die beroepssoldaat waren in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger door de overheid naar Nederland gebracht. Een deel van hen woont bij elkaar in Molukse wijken.
Het opnieuw gebouwde ouderlijk huis van onze familie in Ullath |
KNIL-soldaat
Mijn vader heeft in het Koninklijke Nederlandsche Indische Leger als soldaat gevochten voor de Nederlandse vlag. Hij heeft daardoor een kogel in zijn lichaam gekregen maar heeft het gelukkig overleeft. Hij heeft dingen gezien en meegemaakt waar hij op oudere leeftijd nachtmerrie's van heeft gehad. Hij en vele andere KNIL-millitairen hebben nooit psychische begeleiding hiervoor gehad en nooit is tijdens zijn leven gezegd "Sorry dat we jullie in de steek hebben gelaten en dat we jullie zelf hebben laten betalen voor jullie overtocht. Sorry dat jullie nooit erkenning hebben gekregen voor hetgeen wat jullie voor Nederland hebben gedaan". Mijn vader is in 1995 overleden zonder waardering en zonder erkenning.
De toenmalige Nederlandse regering beloofde een eigen, vrije staat. De Republiek der Zuid Molukken....MITS....de Molukkers Nederland hielp. Hoezo mensen gebruiken en naderhand een trap na geven??
Hij was 18 of 20 jaar toen hem de keuze werd gemaakt of hij voor de Nederlandse of Indonesische vlag (lees: paspoort) kiest. Mijn vader wilde geen van beide (hij was liever statenloos dan een onderdeel te zijn van deze 2 landen). Hij koos ervoor om 3 maanden naar Nederland te gaan zoals dit werd beloofd door de Nederlandse regering. Hij wilde niet in Nederland blijven, hij wilde weer terug naar Indonesië waar zijn moeder, 2 zusjes en broertje nog leefden. Zijn vader werd in die oorlog tegen Japan onthoofd door de Japanners waardoor mijn vader als 18-jarige en oudste zoon moest optreden als gezinshoofd. Geld en/of eten inbrengen zodat het gezin kon overleven in de barre tijden tijdens de oorlog. In Nederland was hij met 1 zus en 1 broer en had nog 2 ooms die weer de broers waren van mijn oma en van mijn opa.
De vrouw in het midden is mijn oma die met haar 2 dochters en 1 zoon in het dorpje Ullath zijn |
Waarom herdenk ik 25 april?
Om mijn vader die gevochten heeft voor de Nederlandse vlag
Om mijn vader die niet bang is voor geweld en geweer
Om mijn vader die nachtmerrie's had door de oorlog en hiervoor nooit is begeleidt. Zwetend wakker worden en de oorlog herbeleven.
Om mijn vader die tijdens zijn overtocht naar Nederland plotseling als soldaat ontslagen is uit het KNIL en dat hij zijn overtocht zelf moest betalen. Hij moest alles wat van de KNIL was afgeven op het schip.
Om mijn vader die het helemaal niet heeft met Nederland en de Nederlanders...spijtig genoeg.
Om mijn vader die zijn vader heel jong heeft verloren doordat de japanners hem onthoofd hebben. Waar het graf van mijn opa is weet ik niet.
Om mijn vader die vindt dat Nederland de Molukken (en nog meer andere Nederlandse koloniën) leeggeroofd heeft van schatten, kruiden, etc. etc. en vervolgens pronkt met de veren van een ander.
Om de 1e generatie Molukkers die hebben geleden hier in Nedeland en die nooit erkenning hebben gekregen voor hun heldhaftige daden en voor hun inzet voor Nederland. Die heel slecht behandeld zijn en bij aankomst werden gedropt in de oude concentratiekampen waar joden vergast of gewoond hebben. Ik ben zelf geboren en opgegroeid in 1 van die de concentratiekampen.
Ik herdenk 25 april omdat 65 jaar geleden de Molukkers naar Nederland werden overgebracht. We waren en zijn geen vluchtelingen, we waren en zijn geen allochtonen, we waren en zijn geen domme bruintjes die profiteren van Nederland want juist wij integreren ons goed in Nederland.
Wat weten Nederlanders over Molukkers?
Molukkers worden over het algemeen geassocieerd met de treinkapingen in de jaren '70 maar ik heb gemerkt dat de meeste Nederlanders de geschiedenis van de Molukkers niet eens kennen! Ze weten niet WAAROM we hier zijn, HOE we hier zijn gekomen, WAT de Nederlanders in Indonesië en op de Molukken hebben gedaan en het allerbelangrijkste WAAR ligt de Molukken...
Ik zou zeggen "Nederland, ken je geschiedenis want juist over de Molukkers lees je nergens in jullie geschiedenisboeken".
Groet, Paula
Geen opmerkingen:
Een reactie posten