FOOD Tempeh niet lekker? Nou dit recept wel!

Iedereen kent tempéh wel. Je gaat naar een Indonesische toko en dan zie je die lange witte pak en je weet eigenlijk niet precies wat je er mee moet doen. Iedereen die het niet lust zegt dat het nergens naar smaakt! Nou, als je het niet goed voorbereidt dan lust je het inderdaad niet! Ik heb vandaag een recept gemaakt die ik heel graag eet met witte rijst en een komkommersalade. Ja, ik eet niet elke dag vlees. In Indonesië heb ik het een keer gegeten en was er helemaal weg van.

Wat is tempe?


Informatie heb ik van www.tempeh.info

Tempeh is een gefermenteerd voedingsmiddel dat ontstaat door een gecontroleerde fermentatie van gekookte sojabonen met een Rhizopus schimmel. Door deze fermentatie binden de sojabonen zich tot een vaste witte koek.
Tempeh vindt zijn oorsprong in Indonesië waar het waarschijnlijk per toeval ontdekt is door gekookte sojabonen in hibiscusbladeren, die van nature deze Rhizopus schimmel bevat, te bewaren. Tempeh wordt steeds populairder over de hele wereld aangezien mensen mogelijkheden zoeken om hun opname van sojabonen te verhogen. Zij ontdekken dat tempeh veelzijdigheid is en heerlijk smaakt. Vooral vegetariërs en veganisten vinden de vleesachtige structuur en het hoge eiwitgehalte interessant. Het is ook gemakkelijk om tempeh zelf thuis te maken. Zelf tempeh maken geeft grote voldoening, vooral omdat de smaak van verse tempeh overheerlijk is en niet te vergelijken is met deze uit de winkel.
Tempeh bevat isoflavonen en saponines

Tempeh is zeer voedzaam door zijn hoog eiwitgehalte en bevat vele gezondheidsbevorderend ingrediënten, zoals isoflavonen, saponines, vitaminen en mineralen. Vooral de isoflavonen en saponines zijn unieke componenten van tempeh en soja. Isoflavonen versterken onze beenderen, helpen om symptomen van de menopause te verlichten en verminderen het risico op hartziekten en sommige vormen van kanker (zoals prostaatkanker en baarmoederhalskanker). Saponines kunnen het risico op darmkanker verminderen. Ze verlagen eveneens het cholesterolgehalte en stimuleren het immuunsysteem. Tijdens het fermentatieproces worden complexe voedingsstoffen afgebroken tot gemakkelijk opneembare componenten, zodanig dat de verteerbaarheid van de sojaboon verhoogd wordt. Tijdens de productie van tempeh worden natuurlijke antibiotische componenten gevormd die ons lichaam beschermen tegen darminfecties.


Benodigheden

5 teentjes knoflook
4 x bosuitjes
1 cup Rijstmeel
1-2 cup water
peper
zout
aromat

Bereiding

Neem een schaal en doe hier de rijstemeel in, peper, zout en het water. Goed roeren tot een glad beslag.


Snij de tempe in plakken. Snij de bosuitjes in stukken en doe deze in een hakker samen met de teentjes knoflook. Snij ze fijn.


Voeg ze vervolgens in het beslag en goed roeren. Proef altijd of je de smaak van het beslag goed vind. Altijd zout of peper toevoegen en soms doe ik aromat erbij omdat dan net niet te smaakvol is.

Doe de plakken tempe in de beslag en zorg dat alle plakken in de kom kunnen. Deeg is zo dun dat je elke plak met het beslag kan besmeren.


Doe in een pan zonnebloemolie en laat de olie heel goed heet worden omdat je tempe dan krokant blijft. Op het moment dat men olie niet heet genoeg laat worden dan krijg je olie/achtige etenswaar. Nah, ik vind dat dus helemaal niet lekker. Wanneer je druppels van het beslag in de olie laat vallen, zie je dat het gaat spetteren. Nu kan de tempe in de olie.


Bak ze goudbruin en leg ze op een bord die bekleed is met keukenpapier. Goed laten uitlekken en dan pas serveren.

En ze zijn klaar! Ik zeg eet smakelijk....!!