CADEAUTIP - mijn favoriete kookboeken

We gaan weer verder met een cadeautip voor de Kerstdagen. Op dit moment zijn de kokers driftig bezig om te bedenken wat ze met de Kerst gaan maken voor het kerstdiner. Om een beetje op idee te komen laat ik je mijn favoriete kookboeken zien.


Hoe het begon


Omdat ons gezin uit 12 personen bestond en omdat mijn ouders beiden werkten, moesten wij leren koken, bakken en braden van onze moeder. Zij maakte vroeger dagelijks lekkere dingen, ze was constant bezig met koken, bakken en braden. Moest wel als je 12 monden te eten moest geven. De meeste gerechten werden voorgedaan en dan stond ik met een schrift ernaast om alles op te schrijven. Mijn oudste broer is bakker maar kon (hij kan het nog steeds) daarnaast geweldig koken. Mijn jongste broer heeft ooit de koksopleiding gedaan en nam dan een werkboek mee met kooktechnieken. Daar heb ik heel veel van geleerd. Later deed ik alles zelf en soms ook nog uit het hoofd zonder de schrift erbij te pakken. Met mijn overleden broer bakten we altijd na schooltijd zandkoekjes of maakten we caramel op het aanrecht, tot grote ergenis van mijn moeder want het caramel wilde niet van het aanrecht af.


Jaar in jaar uit kocht ik dan kookboeken die ik meer ter inspiratie kocht want ik gaf aan het gerecht mijn eigen draai. Ik neem aan dat je zo langzamerhand je eigen stempel geeft aan een gerecht.

Zoete Verleidingen - Lonny Gerungan


Elke Indonesische of Molukse vrouw/man heeft een Indonesisch of Moluks kookboek in huis. Ik heb een hele serie maar inmiddels ken ik ze allemaal uit m'n hoofd. Mijn nieuwste aanwinst is de kookboek van Lonny Gerungan. Lonny kennen jullie misschien wel van de televisie waarin hij een kookprogramma heeft samen met Sandra Marsmeyer (echtgenote van Frank Marsmeyer). Ze reisden in dit programma door de Indonesische eilanden en maakten dan een plaatselijk gerecht. Ik had deze uitzendingen allemaal opgenomen op video. Waar ze nu zijn weet ik niet maar af en toe check ik op YouTube.In de Zoete Verleidingen heeft Lonny recepten verzameld waar hij bijzondere herinneringen aan heeft. Warme maar ook koude gerechten, bakken, braden, stomen, koken en zelfs frituren.Een heel mooi kookboek met prachtige foto's en een goede uitleg hoe je een gerecht moet maken. Een aanrader om dit kookboek als cadeau te geven. Dit exemplaar heb ik op een Pasar Malam gekocht en ik denk dat je het online wel ergens kan kopen. Google maar op internet.

Donna Haye - Fast, Fresh, Simple


1 van mijn favorieten is de kookboek van Donna Haye: Fast, Fresh, Simple, omdat zij makkelijke gerechten maakt die niet veel tijd kosten. Eigenlijk ging ik voor de "fop chocoladefondant" een chocoladecakeje met een smeltende vulling. Ik hoef maar naar de foto te kijken en ik krijg trek. Ik heb het gerecht zelf gemaakt maar hij kwam niet echt hoog....door blijven leren denk ik...! In dit kookboek laat ze heel duidelijk zien hoe je een gerecht klaar moet maken en heeft ze prachtige foto's in verwerkt. Ook dit kookboek vind ik een aanrader om cadeau te geven. 
 

Chez Rachel - Rachel Khoo

Ik zag Rachel voor het eerst in het televisieprogramma 24 kitchen. Daar liet ze zien hoe je met een super kleine keuken een hele diner kan klaarmaken. Ze is een Engelse die in Parijs woont in een kleine studio. Haar keuken is piepklein maar ze laat zien dat je makkelijk zonder al te veel poespas lekkere gerechten kan maken. Natuurlijk trok dit mijn aandacht. Dit kookboek is zo mooi ge├»llustreerd met prachtige foto's van Rachel en van de gerechten en een goede uitleg hoe je een recept klaar moet maken.
 

Het Budget Kookboek

Heb je niet veel te besteden maar wil je wel lekker en goedkoop eten dan is dit boek een aanrader. Het Budget Kookboek bevat Italiaanse, Mexicaanse, Indiaanse, Thaise en Chinese recepten en tips hoe te koken op budget. Het boek bevat kleurrijke pagina's en weinig tot geen foto's maar de recepten worden heel goed beschreven en de tips zijn waardevol. Een aanrader. Dit boek is te koop onder ISBN nummer 978 90 483 0142 3 via Veltman Uitgevers.Ben je naar aanleiding van dit artikel enthousiast geworden? Google dan op internet of ren naar de boekhandel en schaf het aan om je collectie compleet te maken of gewoon omdat je het wilt hebben.

Laat een reactie achter onder deze blogpost met jouw favoriete kookboeken. Ik ben wel nieuwsgierig hiernaar.

Groetjes Paula

Geen opmerkingen:

Een reactie posten