BEAUTY | Voor vrouwen de menopauze en voor mannen de penopauze

Vandaag ga ik het hebben over totaal wat anders dan reizen of eten, namelijk over de menopauze en de "overgang". Wat is het en wat zijn de kenmerken? Op welke leeftijd kan je het krijgen en wat gebeurd er met je hormonen?



Waar begint het mee?


Als ik ga googlen op internet en het woord menopauze intik dan komen er allerlei verhalen van vrouwen tevoorschijn terwijl ik eigenlijk alleen wil weten wat het betekent en wat de verschijnselen zijn. Menopauze is de periode in het leven van een vrouw waarin het menstruatiepatroon verandert inclusief de eerste menstruatievrije jaren waarin er nog overgangsklachten optreden. De overgang kan wel 7 tot 10 jaar duren. De menopauze is alleen de laatste menstruatie of beter gezegd de menstruatiecyclus hetgeen betekent dat je onvruchtbaar bent. Dus je lichaam of beter gezegd de hormonen veranderen en de eicellen maken geen oestrogeen en progesteron meer aan. Psychisch is het heel moeilijk om mee om te gaan.
Wanneer de menopauze vanzelf, op een natuurlijke manier, begint, dan gebeurt het normaal gesproken rondom de 51-jarige leeftijd. Bij sommige vrouwen kan de menopauze echter zelfs al rond de 40 beginnen. De meeste wetenschappers gaan er van uit dat een (natuurlijke) vervroegde menopauze wordt bepaald door de genen. 

Wat zijn de verschijnselen?


Bij mij begon het met overmatig zweten, onrustig slapen, ongelofelijke trek in nog meer eten (maar dat had ik altijd al) , stemmingswisselingen (slecht gehumeurd, angstig en prikkelbaar), ene moment warm en andere moment weer koud, etc. etc., gewichtstoename, ik kreeg last van pijn op de borst, spier- en gewrichtspijnen, etc. etc.  Teveel om op te noemen!! Helaas kan je er zelf weinig aan doen en je omgeving begrijpt het niet altijd maar de meeste mensen (ook mannen) weten wat de "overgang" omvat en houden hier rekening mee. Daarom heb ik voor de opvliegers altijd extra kleding zoals een singlet, t-shirt korte mouwen, t-shirt lange mouwen en een vest in de tas zitten. Maar het allerbelangrijkste heb ik deodorant en Ymea bij me.



Hoe ga ik hier mee om?


Als ik het goed heb, heb ik de menopauze al gehad rond mijn 45e jaar en vervolgens ben ik langzaam aan in de overgang geraakt. Het is een heel moeilijke periode en je hebt diverse symptonen waar je elke dag last van hebt. Er gebeurd zoveel met je lichaam maar ook je psychische waardoor je verstrikt raakt met je eigen ik. Via de huisarts is aangeraden om hier wat aan te doen zoals bijvoorbeeld het innemen van preparaten zoals Ymea. Dit preparaat ondersteunt je door de "overgang" om de verschijnselen te verminderen.

Een tip bij deze verschijnselen is om zo min mogelijk warme dranken  of koolzuurhoudende dranken te gebruiken, laagjes kleding aantrekken zodat je bij elke opvlieger je vest aan of uit kunt doen. Eet zo min mogelijk "te" gekruid voedsel en te veel stress kan allemaal leiden tot opvliegers.   Ik heb een keer meegemaakt dat het hartje winter was maar ik had last van opvliegers en liep in een hemd rond. Kan je het voorstellen? Maar goed....toen had ik veel stress...dronk veel koffie en at elke avond TE GEKRUID voedsel. Dus 1 en 1 = 2

Tips


Ik zorg altijd dat ik met een verzorgende douchegel gedoucht ben zodat mijn huid de hele dag verzorgd blijft. Daarnaast gebruik ik ook zoveel mogelijk producten met citrusvruchten erin omdat deze heel fris aanvoelen en ruiken. Neem bijvoorbeeld deodorant of bodymist op citrusbasis.


Daarnaast zorg ik dat ik elke dag 
  • vers fruit en groente eet of drink
  • voldoende vezels in de vorm van pasta en rijst
  • ijzer op peil hou door vis, rood vlees, eieren, etc. te eten
  • calcium binnen door het eten en drinken van 2 tot 4 porties zuivel en calcium-rijke voedingsmiddelen per dag zoals zuivelproducten, sardines en zalm in blik, broccoli, en peulvruchten. Een goede inname van calcium voor vrouwen van 51 jaar en ouder is 1200 milligram per dag.


Ook bij mannen menopauze?


Yep, zelfs mannen hebben daar last van alhoewel zij het zelf misschien ontkennen. Maar dan heet het Andropauze of Penopauze.


De testosterongehalte is geleidelijk aan afgenomen terwijl ze ouder worden. Dit is een normaal proces. Ongeveer 12% van de mannen tussen de 40 en 70 jaar krijgt klachten door een hormoontekort.

Veelgehoorde klachten in de penopauze zijn:
  • Klachten van verminderde vitaliteit bij het ouder worden
  • Afname van de libido of lust
  • Erectieproblemen 
  • Vermindering van de spierkracht, meer buikvet
  • Verminderde energie, lusteloosheid en minder initiatief
  • Verminderd algemeen welbevinden
  • Depressieve klachten en stemmingswisselingen
  • Slaapstoornissen
  • Bloedarmoede
  • Botontkalking of osteoporose

Dus voor mannen is het zwaar onweer omdat het minder bekend is dan bij vrouwen! Ze raken in een depressie en komen er maar niet uit zonder te beseffen dat ze in een penopauze zitten. Als zij geen hulp zoeken dan verpesten zij een heleboel dingen voor hunzelf en zullen er nooit uitkomen.

Tot slot


Omdat de overgang bij mij al voor mijn 50e gebeurde zal ik geen kinderen meer kunnen krijgen en dat is mentaal gezien best wel een teleurstelling maar ik heb daar mee kunnen omgaan door dit als een feit te zien. Het belangrijkste is om te genieten van het leven zolang je nog op deze aardbol rondloopt.Ter compensatie doe ik andere leuke dingen die mij gelukkig maken en waarvan ik een sterke vrouw van ben geworden. Opkomen voor je zelf en zeker als je altijd zelfstandig hebt geleefd. Zorg goed voor jezelf: eet 3 x daags, geef je huid een goede huid- en gebitsverzorging, zorg altijd dat je er goed uitziet, loop veel in de buitenlucht (niet teveel bankhangen) en blijf elke dag lachen want van lachen wordt je weer gelukkig! Dus maak je weer andere hormonen aan!!

Totzover mijn verhaal 

Groetjes,

Paula

Geen opmerkingen:

Een reactie posten