Zoals jullie gisteren al hebben kunnen lezen ben ik met de HoponHopoff bus van Amsterdam naar Leiden wezen reizen. Omdat ik een nieuwsgierig mens ben in kunst & cultuur zijn we eigenlijk niet wezen shoppen of slenteren maar Leiden verkennen zoals een echte toerist het zou doen.
Geschiedenis van Leiden
Elke stad in Nederland heeft een voorgeschiedenis. Van Amsterdam weten we al een heleboel maar hoe zit het met de andere steden? Leiden ken ik eigenlijk doordat mijn nicht en haar gezin hier wonen maar voor de rest niet echt verdiept wat de historie is van deze stad.
Bron website Gemeente Leiden
Een stukje geschiedenis
De geschiedenis van Leiden gaat ver terug. Aan het eind van de vijftiende eeuw was Leiden de grootste stad van het graafschap Holland. Dit was voor een groot deel te danken aan de internationale lakenindustrie. Vanaf de zestiende eeuw keerde het economisch tij. Het was de tijd van de Hervorming en protestantse stromingen werden fel vervolgd. Leiden sloot zich in 1572 aan bij de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing en werd door de Spanjaarden belegerd.
Leidens Ontzet
De inwoners vielen ten prooi aan ziekte en honger en bijna was Leiden in handen gevallen van de Spanjaarden. Op 3 oktober 1574 vluchtten de Spaanse troepen. Nog steeds vieren de Leidenaars elk jaar op 3 oktober het Leids Ontzet. De viering is inmiddels uitgegroeid tot een groot tweedaags feest met muziek, een grote kermis, vuurwerk en het gratis uitdelen aan de bevolking van haring en witbrood. Niet alleen dit grote feest is een uitvloeisel van het Spaans beleg, het verhaal gaat dat Leiden als beloning voor het heldhaftig verzet de universiteit kreeg.
Het Ontzet is het beginpunt van een nieuwe bloeiperiode. In 1577 kwamen tienduizenden Zuidelijke Nederlanders vanwege hun calvinistische geloof naar Leiden: ervaren textielwerkers en ondernemers, die de kwijnende Leidse wolnijverheid een impuls gaven met nieuwe producten, technieken, kapitaal en arbeid.
Leiden was na Amsterdam de grootste stad van de Republiek. Ondanks diverse grote pestepidemieën verveelvoudigde de bevolking. In 1611, 1644 en 1659 moest de stad weer vergroot worden en kreeg de singelring haar huidige vorm. Op het hoogtepunt rond 1670 woonden er ruim 60.000 mensen dicht op elkaar.
Onze toer
Na dit alles gelezen te hebben in de bus, werden we bij het museum Naturalis afgezet.
Bron Wikipedia:
Naturalis is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden. Het werd op 28 januari 2010 opgericht in Leiden als NCB Naturalis, een fusie van het Zoölogisch Museum Amsterdam, het Nationaal Herbarium Nederland en Natuurhistorisch Museum Naturalis. Sinds de zomer van 2012 wordt de naam Naturalis Biodiversity Center gebruikt.
Entree Naturlis (Pesthuis) |
Naturalis: de brug met zebraprint |
Het museum bevindt zich op een hele mooie groenrijke omgeving met knusse huisjes en een rustieke park. Maar als je om de hoek loopt dan zie je opeens een immens hoog en massaal nieuwbouw gebouw waarvan je denkt waarom hebben ze dat nou gebouwd?! Verstoord de sereenheid van de omgeving van de Naturalis. Beetje jammer vind ik dit.
De diverse musea dat Leiden heeft
We konden niet kiezen wat we wilden zien want er is teveel om te bezoeken. Via foto's laat ik zien wat er o.a. aan musea in Leiden aanwezig is.
Rondvaart
Omdat we niet wilden kiezen maar wel de hele stad binnen een uur wilden zien, hebben we een rondvaart geboekt met de voucher die we van Holland Pas hebben ontvangen. Een geweldige vaart waar we heel veel bruggen, oude gebouwen, de diverse locaties van de Universiteit van Leiden en natuurlijk de vele terrasjes hebben gezien. Kijk met me mee via de foto's
Natuurlijk is er nog meer te zien in de binnenstad maar morgen ga ik weer verder want Leiden is een studentenstad dus heel veel cafes, barretjes, restaurants, etc.
Groetjes,
Paula
Geen opmerkingen:
Een reactie posten