Ik neem je mee naar Şanlıurfa (Turkije)

Goedemorgen, in 2011 ben ik naar zuidoost Turkije (Zuidoost-Anatolië) geweest en heb het stadje Şanlıurfa bezocht met zijn bezienswaardigheden. Şanlıurfa of Urfa (ook los geschreven als Şanlı Urfa, Turks: şanlı = "glorierijk", Koerdisch: Riha; in de oudheid Edessa of Antiochië aan de Callirrhoë) is een stad in Zuidoost-Turkije, met een geschatte bevolking van meer dan 390.000 inwoners.

De stad wordt wel gezien als de meest Arabische of de meest romantische stad van Turkije. Urfa is volgens de overlevering van joden, christenen en moslims de stad Ur in Chaldea vanwaar Abraham op reis gaat naar Kanaän. Ooit was  Şanlıurfa, Edesssa geheten, een bloeiend cultureel centrum van de christenen. Edessa wordt wel eens genoemd de stad van de apostel Thomas

De Citadel van Urfa

De voornaamste bezienswaardigheid van Urfa is zijn oude citadel, gelegen op een van de heuvels boven de stad. Wat het geneeskrachtige water van het Franse Lourdes is voor Nederlandse katholieken, dat is de vijver met de heilige vissen in Şanlıurfa voor Turkse moslims.
 
 
 
 


Balikligöl 'Het Meer met Vissen' - De Vijver van Abraham

Vijver met heilige (onaanraakbare) karpers bij de Halil Rahmanmoskee. De moskee staat op de plek waar volgens de legende aartsvader Abraham gewoond heeft.

Volgens de lokale, islamitische overlevering sloeg Abraham in Şanlıurfa godenbeelden stuk, omdat die heidense 'afgoderij' waren. Hij wekte daarmee de toorn op van koning Nimrod. De Assyrische (Azerbeidzjan) koning Nimrod liet daarop aan de voet van een heuvel een vuur ontsteken en liet Abraham vanaf de heuveltop in de vlammen werpen. Maar God veranderde het vuur in water, de gloeiende kolen in karpers, en zorgde er voor dat de profeet ongedeerd in een bed van rozen landde.  



De Gölbaşi Park

Binnen de stadsmuren en voordat je naar het kasteel en moskee loopt, bevind je je eerst in een hele mooie park met in het midden een vijver. Rondom de vijver zijn restaurants gebouwd en je kon met een bootje varen. Overal waren kleine bruggetjes en overal zag je mensen de vissen voeren.













De Turkse Koffie 

In alle restaurants werd de Turkse koffie aangeboden in de oude traditionele kopjes. Je kon daar ook uitgebreid eten maar ik ben er maar niet aan begonnen omdat ik binnen 1 week een aantal kilo's aan ben gekomen. Het eten in die omgeving was namelijk TE lekker.
 

Şanlıurfa was een belevenis op zich. De autorit vanaf Gaziantep naar het stadje heeft mij het zweet doen uitbreken want ik dacht dat we in de Middle of Nowhere waren. Het landschap is droog en dor in die periode en we reden over heuvels en ik dacht dat er geen einde aan kwam. Eenmaal in het stadje aangekomen te zijn bleek dat er heel veel groen en veel leven was. Natuurlijk zag je in het stadje veel souvenirwinkels terwijl er maar een aantal toeristen rondliepen. Verder zijn er 2 grote bazaars waar je rond kunt snuffelen voor snuisterijen.

Ben jij ooit in Şanlıurfa geweest? Deel je ervaring door middel van een reactie onder deze blogpost.

Groetjes Paula

Geen opmerkingen:

Een reactie posten