Recept Satesaus zoals ik het maak

Zelfgemaakte satesaus

Natuurlijk kan je naar de Albert Heijn of naar de Lidl gaan en een emmertje kant-en-klare satésaus kopen zonder te weten wat er daadwerkelijk allemaal inzit. Je hoeft alleen maar heet water aan toe te voegen en voila....satesaus is klaar! Ik ben meer van de zelfmaakgerechten en wil ook weten wat er precies allemaal in mijn eten zit dus maak ik mijn satésaus ook liever zelf.



Benodigheden

1 bol knoflook
3 kleine sjalotten
1 kleine rode peper (als je van pittig houdt)
300 gram geroosterde pinda's in bruine vlies
3 kemiri noten (aub niet rauw eten)
2 eetlepels flinterdun gesneden javaanse suiker (gula djawah) of gebruik in plaats van dit bruine basterdsuiker
8 tot 10 eetlepels ketjap manis (ketjap A of ketjap Kaki Tiga)
1 tot 1,5 theelepel zout 
250 cc gekookt water
250 cc kokosmelk (uit pak of uit blik)

Bereidingswijze

  1. Ontdoe de knoflook en de sjalotten van hun schil
  2. Doe in een pan of koekenpan een scheutje olie en bak de knoflook en de sjalotten in z'n geheel in de olie samen met de rode pepers
  3. Fruit ze goudbruin en haal ze daarna uit de pan en doe ze in een foodprocessor of blender of staafmixer om te pureren
  4. Bak in dezelfde pan de geroosterde pinda's en de kemirinoten  een paar minuten en haal ze vervolgens uit de pan en doe in een apart schaaltje. Kemirinoten moeten gebakken worden omdat ze rauw giftig zijn.
  5. Doe de pasta weer terug in de pan en voeg een klein scheutje gekookt water en een scheut kokosmelk toe tot een papperige brij. En nu goed roeren.
  6. Doe de pinda's, kemirinoten en de gula djawa (javaanse suiker of bruine basterdsuiker) in de blender en pureer deze tot dezelfde pasta
  7. Voeg de pindapasta in de knoflook-Sjalottenpasta.
  8. Voeg de ketjap toe en misschien nog een beetje heet water en goed roeren. Altijd blijven proeven of je de juiste smaak hebt. Eventueel 1 van de kruiden of ketjap toevoegen totdat je de gewenste smaak krijgt.
  9. Je satésaus is nu helemaal klaar
Serveer je sate met deze saus en strooi gebakken uien over het gerecht.

Selamat makan!!
Eet smakelijk