Lifestyle - Welke spullen in huis moet je nu weggooien of vervangen

Sinds ik een artikel over de baking powder schreef, ben ik zelf in huis het 1 en ander aan het schoonmaken en opruimen. Ik probeerde de moeilijkste vlekken te verwijderen maar dit lukt niet altijd.

Ondertussen ben ik gaan checken wat je allemaal geregeld moet vervangen in mijn keuken en douche.

Keukenspons

Elke week vervangen. Waarom? In gebruikte afwassponsen hopen zich miljoenen bacteriën die een gevaar zijn voor de gezondheid en voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Ook al maak je gebruik van de nieuwste schoonmaaktechnieken zoals de vochtige spons een minuut in de magnetron stoppen om bacteriën te doden, is nog geen reden om je afwasspons niet regelmatig te vervangen.
Kussens (slaapkamer en woonkamer de binnenkussens)


Om de 18 maanden vervangen. Waarom? Oude kussens absorberen allerlei nare dingen zoals schimmels, dode huidcellen en huisstofmijt, die weer kan leiden tot ziekte en allergieën. Je zou in die 18 maanden de kussens elke maand kunnen wassen door een borrelglas bleekmiddel bij de wasmiddel te stoppen. Wees wel alert dat je de kussens 2 keer moet centrifugeren en goed moet opkloppen zodat ze toch nog in vorm blijven.


Scrubhandschoenen of -spons


Vervang het elke 3 maanden - maar in de tussentijd moet je ze goed schoonspoelen met super heet water en laat ze bij voorkeur buiten drogen (bacteriën gaan dood wanneer het vrieskou is).
Waarom? loofahs zijn een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels kunnen organismen die leiden tot infecties van de huid bevatten.

Jouw BH (voor de dames natuurlijk...)


Als je het zou moeten vervangen dan bij voorkeur elke 6 tot 12 maanden - je kan de rekbaarheid en gebruik langer laten duren door ze regelmatig te draaien.
Waarom: Oudere bh's bieden minder steun dat kan leiden tot pijn in de rug en kan zelfs de huid ongemak (striemen) veroorzaken.


Droge kruiden

Wanneer? Indien ze luchtdicht bewaard worden moeten de meeste kruiden toch na een jaar vervangen worden. Gedroogde hele (ongemalen) specerijen zijn over het algemeen 3 jaar houdbaar. TIP: plak een etiketje met de datum erop vermeld wat de houdbaarheidsdatum is (dit wordt meestal vermeld op het flesje of zakje)
Waarom? Kruiden en specerijen worden niet "slecht", maar ze verliezen hun smaak (is een ernstige ramp als je van lekker koken houdt)


Je tandenborstel


Wanneer? Elke 3-4 maanden of eerder als de borstelharen gerafeld zijn na gebruik. Kinder tandenborstels moeten misschien wel eerder worden vervangen door nieuwe. 
Waarom? De grootste reden is omdat oudere tandenborstels minder effectief zijn in het reinigen van tanden, maar ook bacteriën en andere micro-organismen ontwikkelen zich met de tijd. Er is niet echt een klinisch bewijs waaruit blijkt dat deze micro-organismen schadelijk zijn voor je, maar nog steeds - smerig.


Schoonheidsproducten

2 - 3 maanden: mascara's, scrubcrème en maskers (niet droge), nagelvijl en douchesponsen of sisalhandschoenen.

6 - 12 maanden: vloeibare eyeliner, vloeibare foundation, concealer, anti acne producten, oogcreme, face wash en serum

1 tot 1,5 jaar: lipgloss, creme oogschaduw, gezichtscreme (in potje), zonnebrandcreme, zeepstukken, douchegels, wenkbrauwgels

2 jaar: oog- en lippotloden, lippenstift, nagellak, poeder oogschaduw en blush, poeder foundation, bodylotion in een pot, scrubs in een pot,

3 jaar: shampoo en conditioner, body lotion met pomp, parfum, haarspray.

Hier is waarom: Verlopen beauty producten een hele reeks van problemen met inbegrip van ontstekingen, huiduitslag en allergische reacties , dat kan echt ernstige problemen veroorzaken. 


Wimperkruller


Wanneer? Minimaal om de twaalf maanden maar meestal wordt aangeraden om het om de 6 maanden een nieuwe te kopen. De pads in de kruller moet je elke 3 maanden vervangen.
Waarom: De veranderingen zijn na verloop van tijd waarneembaar en merkbaar in het gebruik doordat de wimperkruller zijn precisie en prestatie verliest als je doorgaat met het gebruik.


Je anti-aanbak keukengerei


Als je het zou moeten vervangen dan is het beter om het elke 2 jaar te doen, maar als de pan boordevol krassen zitten dan moet je onmiddelijk stoppen met het gebruik van de pan of bakblik. 
Hier is waarom: Oudere pannen hebben meer kans dat er gifitige stoffen vrijkomen door de losse bestanddelen van het metaal. 


Ik zou zeggen, check al je spullen en vervang ze indien dit nodig is. Op naar het volgende project.

Heb jij nog meer tips v.w.b. spullen die snel vervangen of vernieuwd moeten worden? Alle tips is welkom door onder deze blogpost je reactie te plaatsen.

Groetjes Paula

Geen opmerkingen:

Een reactie posten