Recept Soto Madura...zoals ik het maak

Hallo lezer, in Indonesie heb je verschillende soorten Soto. De bekendste is de soto Ayam, maar mijn favoriet is toch de soto Madura, maar ik eet het nooit in m'n eentje omdat ik altijd teveel maak. Hoe ik het maak beschrijf ik hieronder.


BENODIGHEDEN

- 750 gram kipfilet
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 5 kemirienoten (altijd eerst bakken omdat rauwe giftig zijn)
- 1 eetlepel ketumbar
- halve theelepel djahe
- halve theelepel djinten
- kwart theelepel kunyit
- 1 serehstengel
- 3 blaadjes daun Salam
- 3 blaadjes daun Djeroek peroet
- 2 eetlepels olie


Voor de garnering:


- 1 blok lontong (kleefrijst in buidelzak)
- 4 eieren
- 1 pak su-un (kant-en-klaar bij de toko)
- 250 gr. tauge
- 1 bosje selderie
- gefruite uitjes
- optioneel: frietsticks
- krupuk


Bereiding:

1. Kook de zakjes lontong plusminus 15 tot 20 minuten op laag vuur
2. Kook de eieren.
3. De su-un haal je uit het pak en knipt deze in stukken. Vervolgens frituur je ze in een frituurpan met zonnebloemolie OF als je kant-en-klare su-un hebt gekocht dan hoef je dus niets te doen.
4. Snijd de selderie grof.
5. Trek bouillon van de kipfilet in 1 liter water, voeg een theelepel zout toe en de serehstengel.
6. Snipper de uien en knoflook.
7. Wrijf de kemirienoten fijn OF maal ze fijn met een staafmixer, voeg de uien, knoflook, ketoembar, djahe, djinten en koenjit toe. Maal dit tot je een pasta hebt en fruit de pasta in een 2 eetlepels olie. 
8. Voeg de pasta toe aan de bouillon en breng deze verder op smaak met wat zout. 9. Lontong: pas eruit halen als de zakjes bol en hard zijn. Laten afkoelen OF spoel ze schoon onder koud water. Laat ze uitlekken in een vergiet en de afgekoelde lontong in de koelkast stoppen. Wanneer ze koud zijn, zijn ze beter te snijden.
10. Wanneer de soep goed ingetrokken is en de lontong koud en hard, dan pas bereid je het volgende voor:
11. Lontong in blokjes snijden, de gekookte eieren in plakjes of partjes en blancheer de tauge.
12. Verdeel de lontong, eieren, optioneel frietsticks, taugĂ©, su-un, selderie, gefruite uitjes en krupuk apart van elkaar in schaaltjes. Vul borden met een klein beetje uit elk bakje en daarna giet je de hete soep er overheen. Wil je het iets pittiger hebben dan kun je sambal naar smaak door de soep mengen. 

 

 
 



 Eet smakelijk/Selamat makan

Er zijn verschillende soorten soto dus heb jij een recept van een ander soort soto? Laat het me weten door middel van een reactie onder aan deze blogpost.

Groetjes Paula





Geen opmerkingen:

Een reactie posten