Foto-impressie Gaziantep (Turkije)

Gaziantep (stad)

Gaziantep of verkort Antep is een stad in het zuidoosten van Turkije (Zuidoost-Anatolië). Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Gaziantep. De stad ligt in het zuidoosten van het land, ten oosten van Adana en ten noordoosten van Iskenderun (voorheen Alexandrette), niet ver van de Eufraat en de grens met Syrië. De afstand tot de Middellandse Zee is ongeveer 120 kilometer. In 2000 had de stad 853.513 inwoners, dat inmiddels naar 1.465.019 is gestegen, waarmee Gaziantep de op vijf na grootste stad van Turkije is.


Het Citadel van Gaziantep

Gaziantep Citadel, gelegen in het centrum van de stad en weergeeft de historische verleden en de architectonische stijl van de stad. In de straatjes rondom de Citadel vind je historische Almaci Bazaar: kleine winkeltjes met groente, fruit, noten, potten en pannen, etc. Het is een drukte van jewelste maar er heerst een relaxte sfeer. 
Bakircilar Carsisi


Wanneer je in Gaziantep bent dan moet je absoluut naar de Bakircilar Carsisi. Een overdekte "winkelstraat" waar men men allerlei kopermateriaal, souvenirs, potten en pannen, etc. verkopen. Tientallen kleine winkeltjes in de enorme wirwar van straatjes. Kortom een soort Beverwijkse Bazaar maar dan nostalgischer en natuurlijk stukken stukken stukken goedkoper.

 
In de bazaar bevinden zich ook enkele eet- en drinkgelegenheden die weer geheime ondergrondse ruimtes hebben waar je (bij zeer heet weer) verkoelend een drankje kan gaan doen of wat eten. Ze hebben er ook een soort museum van gemaakt en dit was best wel grappig.

Herberg

Omdat in de middel eeuwen rondom het kasteel veel verkeer was van handelaren of reizigers, hadden ze een herberg gebouwd zodat men kon rusten of overnachten. Tegenwoordig zijn deze locaties voorzien van restaurants, ateliers en souvenirwinkels. En zelfs onder deze gebouwen zijn ondergrondse gangen waar de ondernemers gebruik van maken door zitjes en tafels te plaatsen zodat de bezoekers bij zeer heet weer toch nog verkoeling hebben.


Bezienswaardigheden in en rondom Gaziantep

Archeologisch Museum Gaziantep
Hasan Süzer Etnografisch museum
Fort
Ravanda-citadel
Sculpturen uit de Hittitische tijd
Stadsmuren
Zeugma
Gaziantep Hayvanat bahcesi (de grote dierentuin van Gaziantep)
Het grote stadspark die door de hele stad loopt, tevens een van de grootste parken ter wereld
Diverse archeologische monumenten
Kasteel van Gaziantep
Oude stadsdelen als Türktepe, Kalealti, Yazicik(wijken rond het kasteel(citadel) van Gaziantep waar de oude bebouwing van de stad bewaard is gebleven.
Voetbalstadion van Gaziantepspor
Verschillende grote winkelcentra (Sanko Park, Forum, Primall ect)


Keuken van Gaziantep

Als je van heet, pittig en goed gekruid houdt, dan hou je ook van het eten uit Gaziantep. Daar staan ze om bekend in Turkije. Een Antepper eet overal hete peper bij, hoe heter hoe beter. Wat je voornamelijk dan ook in Gaziantep vindt zijn de kleine eettentjes of eethuisjes waar je een snelle hap kunt kopen: bijvoorbeeld kebab van kip of vlees, Lahmacun (Turkse Pizza's), Patlican kebap (aubergines met gehakt), Sis kebap (stukjes lamsvlees op een spies), Cig Kofte (een oud gerecht dat populair is in de regio, wordt gemaakt van vetarm (lams)gehakt dat wordt gemengd fijngemalen met fijne tarwe, uien, hete rode peper, tomatenpuree), Cacik (yoghurt, komkommer en knoflook), Baklava (Turkse zoetigheid die op meerdere dunne deegbladeren op elkaar geserveerd wordt), Kadayif, Dolma (aubergine met daarin rijst en kruiden), Sarma (druivenbladeren met dezelfde inhoud als die van Dolma)
Paprikapuree (salca) is heel bekend in Turkije en wordt ook in Antep in de meeste gerechten gebruikt.Tegenwoordig zijn er veel Arabische winkels bijgekomen vanwege de vele Syrische vluchtelingen die zich daar hebben gehuisvest. Gaziantep is een zeer moderne stad geworden met veel cafés en barretjes in de vele oude historische gebouwen. 3 universiteiten verspreidt door de stad. 

Een hele mooie stad met veel kunst, cultuur en bedrijvigheid van jewelste. Ik kom hier graag terug.....maar dan voornamelijk voor het lekkere eten...!!

Ben jij ook eerder in Gaziantep geweest of wil je daar graag naartoe? Laat dan een bericht achter onder deze blogpost!

Groetjes Paula

Geen opmerkingen:

Een reactie posten